SPRAWOZDANIE RADY DZIAŁALNOŚCI POŻYTKU PUBLICZNEGO WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO

SPRAWOZDANIE Z TRZECIEGO ROKU PRAC
III KADENCJI RADY DZIAŁALNOŚCI POŻYTKU PUBLICZNEGO
WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO 2016-2018

1. Zrealizowane zadania
  2. Zmiany w konkursach ofert. Rada zakończyła prawie dwuletnie prace nad wprowadzeniem ulepszeń w konkursach ofert adresowanych do organizacji pozarządowych. Prace te były m.in. wynikiem uwag zgłaszanych przez kujawsko-pomorskie NGO do sposobu przyznawania dotacji, poważnych cięć finansowych w ofertach, jak i m.in. aspektu regionalnego ofert. Dlatego w 2018 roku w porozumieniu i we współpracy z Radą przeprowadzona została analiza konkursów ogłaszanych przez Województwo pod kątem wysokości przyznawanych dotacji, liczby wniosków zaopiniowanych do dofinansowania oraz wysokości przyznanych środków w kontekście procentu kwoty wnioskowanej. Na tej podstawie, pracując w ramach dwudniowego warsztatu, Rada opracowała i przedstawiła Marszałkowi Województwa Kujawsko-Pomorskiego propozycję wprowadzenia nowych zasad dofinansowania projektów w konkursach ogłaszanych przez samorząd województwa. Zaproponowano wprowadzenie procedury regrantingu dla projektów do 5 tyś. złotych z czterokrotnym naborem w ciągu roku oraz przyjęcie zasady, że projekty powyżej 5 tyś. złotych nie mogą być dofinansowane poniżej 75% wnioskowanej kwoty. Ponadto zaproponowano, aby regionalny charakter projektów dofinansowywanych przez Województwo Kujawsko-Pomorskie (za wyjątkiem projektów do 5 tyś. złotych finansowanych w ramach regrantingu) polegał na realizacji działań na terenie min. 2 gmin. Podstawowe rozwiązania zostały wpisane do Programu współpracy Samorządu Województwa z organizacjami pozarządowymi na 2019 rok. Więcej o tych rozwiązaniach >>

1. Generator ofert i elektroniczne wersje wniosku. Rada zakończyła starania o wprowadzenie w konkursach ogłaszanych przez Województwo Kujawsko-Pomorskie nowego generatora ofert oraz składanie ofert wyłącznie w wersji elektronicznej. O wprowadzenie tego rozwiązania Rada zabiegała już w 2017 roku, a będzie ono obowiązywało od 2019 roku.

1. Nowe zasady wyborów do RDPP. Rada opracowała, przekonsultowała i wprowadziła nowe zasady wyboru reprezentantów do Rady Działalności Pożytku Publicznego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Nowe zasady zakładają otwarty nabór kandydatów zgłaszanych przez organizacje pozarządowe z całego województwa oraz wybory, w których udział może wziąć każda organizacja (dotychczas pozarządowych reprezentantów Rady wskazywał Sejmik Organizacji Pozarządowych Województwa Kujawsko-Pomorskiego). Wprowadzone od 2018 roku rozwiązania to odpowiedź na potrzebę włączania szerszej grupy organizacji w aktywność Rady. Na 7 miejsc zarezerwowanych dla NGO w Radzie wpłynęło 20 zgłoszeń kandydatek
    i kandydatów (w momencie przygotowania niniejszego sprawozdania trwało jeszcze głosowanie).
  1. Aktywność na rzecz FIO. Z inicjatywy Rady zorganizowane zostały spotkania informacyjne dotyczące możliwości pozyskiwania środków z Programu FIO przez organizacje
    z województwa kujawsko-pomorskiego. Spotkania – zorganizowane w marcu 2018 roku w Bydgoszczy i w Toruniu – były odpowiedzią na bardzo małą liczbę wniosków składanych do Funduszu Inicjatyw Obywatelskich z naszego województwa.
  1. Fundusze UE dla organizacji. W styczniu 2018 roku zostały upublicznione wyniki badania „Zakres i formy realizacji partnerstwa w ramach RPO WK-P 2014-2020”, które zostało zrealizowane w 2017 roku z inicjatywy i we współpracy z Radą. Badanie weryfikuje stopień i stan włączenia strony publicznej i niepublicznej (w tym organizacji pozarządowych)
    w programowanie, wdrażanie i monitorowanie Regionalnego Programu Operacyjnego (RPO) w województwie kujawsko-pomorskim. Dodatkowo zweryfikowano jak poszczególne grupy partnerów, w tym przedstawiciele NGO, oceniają możliwość wpływania na działania Komitetu Monitorującego RPO, współpracę z innymi grupami partnerów oraz z Instytucją Zarządzającą Programem. W podsumowaniu badania znalazło się kilka rekomendacji zmian. Raport z badania dostępny jest tutaj >>, a szczegóły dotyczące jego przygotowania
    oraz prezentacja podsumowująca wyniki dostępne są tutaj >>.

1. Fundusze UE po 2020 roku. Na bazie spotkania Rady poświęconego przyszłości funduszy europejskich, ich dostępności dla NGO po 2020 roku oraz udziałowi organizacji w planowaniu i monitorowaniu ich wydatkowania, Rada wystąpiła z wnioskiem do Marszałka Województwa, do Ministra Inwestycji i Rozwoju oraz do Konwentu Rad Działalności Pożytku Publicznego o włączenie NGO do prac nad kształtem nowej perspektywy finansowej 2021+. Działanie to ma pozwolić organizacjom na aktywny udział w tworzeniu zasad i reguł
    dla nowego systemu dostępności funduszy.

1. Fundusz pożyczkowy dla NGO. Rada złożyła do Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego wniosek o utworzenie funduszu pożyczkowego dla NGO.

Analiza kondycji finansowej III sektora jako najważniejsze problemy wskazuje trudności
w pozyskiwaniu funduszy, a także skomplikowane procedury grantowe. Wśród nich znajduje się również kwestia utrzymania płynności finansowej w czasie realizacji projektów,
w których dotacja wypłacana jest w transzach. Zaproponowano utworzenie w województwie kujawsko-pomorskim instrumentu jakim byłyby nieoprocentowane pożyczki dla organizacji pozarządowych, jako odpowiedz na przytoczone powyżej trudności. Kontynuację działań
z tego zakresu podejmie Rada IV kadencji wybrana w wyborach realizowanych w listopadzie
i grudniu 2018 roku.

1. Sprawozdanie ze współpracy w 2017 roku. Realizując działania konsultacyjne Rada dyskutowała i zaopiniowała pozytywnie (w drodze uchwał) „Sprawozdanie z rocznego programu współpracy Samorządu Województwa z Organizacjami Pozarządowymi za 2017 rok” oraz „Sprawozdanie z wieloletniego programu współpracy”. W sprawozdaniach ujęte są rozwiązania wprowadzone na podstawie rekomendacji Rady z 2017 roku (celem wprowadzenia tych rozwiązań była większa precyzja dokumentów i ich większa przydatność, również dla organizacji z regionu, m.in. zmiana struktury sprawozdań – dodanie elementu wprowadzającego w postaci podsumowania najważniejszych działań i osiągnięć danego roku oraz wprowadzenie spisu treści; rozszerzenie w sprawozdaniu informacji o efektach poszczególnych konkursów z naciskiem na liczbę osób, które wzięły udział w projektach; dodanie do sprawozdania informacji o działaniach RDPP w danym roku oraz o działaniach Sejmiku NGO w danym roku). Link do sprawozdań >>

1. Program współpracy na 2019 rok. Rada podjęła również uchwałę w sprawie pozytywnej opinii dla projektu Programu Współpracy Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego
    z organizacjami pozarządowymi na rok 2019
    . Wraz z opinią Rada zaproponowała kilka zmian do Programu, m.in. włączenie organizacji w procesy tworzenia założeń i dokumentacji, dotyczącej funduszy Unii Europejskiej 2021+ na poziomie regionalnym, wypracowanie nowej koncepcji Wojewódzkiego Forum NGO, oraz rozszerzyła lub doprecyzowała planowane postanowienia programu (wypracowanie koncepcji i ustalenie zakresu badania kondycji III sektora w województwie, podjęcie działań nad utworzeniem modelu regrantingu w województwie kujawsko-pomorskim, opracowanie zakresu tematycznego szkoleń skierowanych do organizacji pozarządowych w roku 2019). Link do Programu >>

1. Inicjatywa lokalna w regionie. Rada zaopiniowała pozytywnie projekt uchwały w sprawie trybu i szczegółowych kryteriów oceny wniosków o realizację zadań publicznych w ramach inicjatywy lokalnej. Inicjatywa lokalna to nowe narzędzie wspierania działań społecznych
    na terenie regionu.

1. Reprezentowanie RDPP

1. Udział przedstawicieli Rady w spotkaniu Konwentu Rad Działalności Pożytku Publicznego.
  2. Udział przedstawiciela rady Regionalnym Komitecie Ekonomii Społecznej.
  3. Udział w uroczystościach wręczenia nagród w konkursie „Rodzynki z pozarządówki”.
  4. Udział w Wojewódzkim Forum Organizacji Pozarządowych.
  5. Udział w spotkaniu poświęconym możliwościom dofinansowania wkładów własnych
    do projektów RPO WK-P 2014-2020 ze środków PFRON.

III.  Terminy posiedzeń

W roku 2018 odbyło się  5 posiedzeń Rady w następujących terminach:

• 02.2018
  • 04.2018
  • 07.2018
  • 09.2018
  • 11.2018

Ponadto pomiędzy posiedzeniami RDPP odbywały się spotkania Prezydium Rady. We współpracy
z Kujawsko-Pomorską Federacją Organizacji Pozarządowych zorganizowany został dwudniowy warsztat dla członków Rady, którego celem było wypracowanie rozwiązań w zakresie nowych zasad dofinansowań ofert w konkursach i wyborów do nowej kadencji RDPP oraz przygotowanie planów działań w tym zakresie.