Do poniedziałku wyślij sprawozdanie finansowe do KAS

W poniedziałek, 12 października upływa ostateczny termin na wysłanie sprawozdania finansowego organizacji pozarządowej w 2020 r. To termin dla NGO-sów, które nie prowadzą działalności gospodarczej (nie są zarejestrowane w rejestrze przedsiębiorców).

Z powodu epidemii przesunięto terminy dotyczące obowiązków sprawozdawczych – dostaliśmy na nie więcej czasu. Czerwiec był miesiącem podpisywania sprawozdań, wrzesień zatwierdzania, a na październik przypadły terminy związane z wysyłaniem sprawozdań finansowych do odpowiednich instytucji.

Jak i gdzie wysłać zatwierdzone sprawozdanie finansowe?

Organizacje pozarządowe bez działalności gospodarczej mają obowiązek sporządzenia, zatwierdzenia i przesłania sprawozdania finansowego do szefa Krajowej Administracji Skarbowej (KAS). W 2020 r. sprawozdania sporządza się, podpisuje i wysyła elektronicznie. Do wysłania sprawozdania finansowego organizacji pozarządowej bez działalności gospodarczej do KAS wykorzystujem narzędzia przygotowane przez Ministerstwo finansów i udostępniane na stronie e-Sprawozdania Finansowe.

Wyślij sprawozdanie 10 dni od zatwierdzenia – ostatecznie do 12 października

Październik jest terminem ostatecznym – terminem dla tych, którzy z zatwierdzeniem sprawozdania czekali do ostatniej chwili. Prawdziwy termin na wysyłkę sprawozdania finansowego biegnie od dnia jego zatwierdzenia. Dla sprawozdań finansowych organizacji pozarządowych nie prowadzących działalności gospodarczej wynosi 10 dni.

Więcej informacji na temat terminów wysłania sprawozdań na stronie: https://publicystyka.ngo.pl/do-12-pazdziernika-wyslij-sprawozdanie-finansowe-do-kas?fbclid=IwAR2dwpp9ryodQixyjFHJtCJAGab7Fv_mTLKwUHNmh-yXxHs4dig9aTdH2bM